Ekologiczne alternatywy
Ekologiczne produkty zyskują na popularności. Wierzymy w ich jakość oraz w to, że nie zatruwamy środowiska. Warto się przyjrzeć organicznym kosmetykom i ekologicznym środkom czystości. Czy warto się skusić? Proszki do prania są skuteczne, ponieważ zawierają m.in fosforany, które potem stają się bardzo dużym problemem w przyrodzie. Biorąc pod uwagę , że coraz łatweij o ekologiczny zamiennik warto trochę poeksperymentować - to wcale nie musi duzo kosztować. Poczytajmy opinie na forach internetowych, poszukajmy alternatywy - ekologicznie nie zawsze znaczy drożej, i nie zawsze znaczy że mniej skutecznie.
Dobre domowe sposoby
Jeśli naprawdę chcemy być ekologiczni, warto poszukać naturalnych metod radzenia sobie z czystością. Naprawdę można zredukować ilość chemii w gospodarstwie domowym i to bez straty pieniędzy, ba - możemy na tym zaoszczędzić! W domowych warunkach możemy zrobić własne tabletki do zmywarki, czy też odkamieniacz. Zamiast stosować detergenty, użyj na kamień octu rozcieńczonego z woda, soli lub sody oczyszczonej. To jest naprawdę skuteczne, a do tego - nie jest toksyczne. Stosowanie chemicznych środków do usuwania kamienia np. z czajnika, może nie być dobrym pomysłem - istnieje ryzyko zatrucia, jeśli nie zmyjemy go wystarczająco dobrze. Przy domowych alternatywach nie ma najmniejszego ryzyka, że zrobimy sobie, lub dzieciom krzywdę. A przy okazji - zaoszczędzimy.
Umyj podłogę bez chemii
Czyszczenie powierzchni płaskich w domu nie koniecznie musi odbywać się przy użyciu chemii domowej, która jest dostępna w każdym sklepie. Do mycia podłóg doskonale nadaje się szare mydło połączone z octem, zwłaszcza jeżeli czyścimy kafelki w kuchni i łazience. Do odkażania można używać cieplejszej niż zwykle wody, jedna jeżeli mamy panele to trzeba z tym bardzo uważać i dobrze wyciskać mopa.
Na rynku dostępne są też urządzenia parowe do czyszczenia podłóg i są bezpieczne dla paneli. Takie urządzenie można kupić już poniżej 100 zł, a jego działania odkażające z pewnością przyda się podczas sprzątania w pomieszczeniach, gdzie przechowujemy i spożywamy jedzenie.