O aspektach technicznych

zą mieć dużo szczęścia żeby wyszły one cało z takiej przygody. Kluczowe jest to żeby urządzenie jak najszybciej wyłączyć - bo woda przewodzi prąd i może zwierać styki w urządzeniu tam gdzie producent nie planował ich zwierania

O aspektach technicznych

Elektronika narażona na działanie wody

Jak wiadomo elektronika nie lubi kontaktu z wodą. Wystarczy przypomnieć sobie o zalanych telefonach czy laptopach. Właściciele tych urządzeń muszą mieć dużo szczęścia żeby wyszły one cało z takiej przygody.

Kluczowe jest to żeby urządzenie jak najszybciej wyłączyć - bo woda przewodzi prąd i może zwierać styki w urządzeniu tam gdzie producent nie planował ich zwierania co może prowadzić do spalenia urządzenia i nieodwracalnego jego zniszczenia. Na szczęście same układy, płyty główne mają dość dobre zabezpieczenie antykorozyjne. Dzięki temu wystarczy taki telefon rozebrać, starannie wysuszyć i jest bardzo duża szansa, że wyjdzie z opresji cało.

Najgorszym możliwym scenariuszem jest zalanie płynem zawierającym nie tylko wodę - na przykład zalanie laptopa piwem (problem studencki) - mało, że trzeba go wysuszyć to najpierw trzeba go oczyścić z lepkiej cieczy - są do tego odpowiednie środki.


Elektronika - za Wikipedią:

Elektronika (z gr. elektron 'bursztyn, który można naelektryzować przez potarcie' i -ikos 'na sposób; odnoszący się do')1 ? dziedzina techniki i nauki zajmująca się obwodami elektrycznymi zawierającymi, obok elementów elektronicznych biernych, elementy aktywne takie jak lampy próżniowe, tranzystory i diody. W obwodach takich można wzmacniać słabe sygnały dzięki nieliniowym charakterystykom elementów czynnych (i ich możliwościom sterowania przepływem elektronów). Podobnie możliwość pracy urządzeń jako przełączniki pozwala na przetwarzanie sygnałów cyfrowych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Elektronika


Przemysł spożywczy

Przemysł spożywczy ? dział gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów i półproduktów przeznaczonych do spożycia, takich: jak mięsne, mleczne, czyli nabiałowe, pieczywo, cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe itp.

W skład tego przemysłu wchodzą: rzeźnie, zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary, młyny, wytwórnie soków i przetwórstwo warzywniczo-owocowe, zakłady cukiernicze oraz tytoniowe.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przemys%C5%82_spo%C5%BCywczy



© 2019 http://informator.szczecin.pl/